„Złote Medaliki”

W tygodniu nigdy nie ma czasu na przygotowanie jakoś „lepszego” obiadu.
LEPSZEGO = TAKIEGO, WIELOGARNKOWEGO.

Pomysł przyniosła do domu moja mama. Sama dostała go od swojej koleżanki z pracy, a ta znalazła przepis w biedronkowej gazetce z promocjami. Osobiście rzadko kiedy czytam co takiego polecają kucharze z Biedronki. Ale ten przepis warto wypróbować.

 

Składniki:
1 op. mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka
1 cebula (posiekać)
2-3 ząbków czosnku (posiekać)
natka pietruszki (ja osobiście sobie ją darowałam)
łyżka masła
olej
sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz na puree i odstaw do wystudzenia.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż około 10 minut. Na minutę przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki. Farsz odstaw do wystudzenia.
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej wałek o średnicy 8-10 cm i wycinaj z niego plastry o grubości ok. 2 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj kulki. Wrzucaj je do mocno rozgrzanego oleju i smaż na rumiano ok. 1-2 min.
Podawaj z dodatkiem warzyw.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Smacznego!

Reklamy